Vandaag, 16 jaar geleden …

Vandaag, 16 jaar geleden, om 13:56 uur werd ik opnieuw geboren. Met jouw geboorte werd ook ik opnieuw geboren. Jij, met je 3250 gram en 50 cm, maakte mij voor de eerste keer mama. Het lijkt als de dag van gisteren dat ik door mijn vader, jouw opa, in zijn blauwe Ford Transit naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam werd gebracht. Een dag eerder stond ik nog vrolijk ramen te lappen op een trapje en leek het er niet eens op dat ik snel zou bevallen.

Op 3 december 1998 werd ik ‘s ochtends om een uur of vijf wakker met rugweeën, Eerst ben ik met je vader naar het station gewaggeld, waar ik opa gebeld heb, waarna we met de bus naar opa zijn gegaan. Daar het ziekenhuis gebeld en ik kon direct komen. Ik kan nog zó voor me halen dat we door een slagboom moesten en dat persoon die hem bediende niet echt opschoot omdat we volgens hem naar de gewone parkeerplaats moesten. Toen werd opa boos en riep: doe verdorie open, mijn dochter kan elk moment bevallen! En vrijwel meteen gingen de slagbomen omhoog.

Je bent vernoemd naar mijn beste schoolvriendin, Jolanda. Toen we nog op school zaten had ik haar beloofd dat ik als ik later een dochter zou krijgen, ik haar naar haar zou vernoemen. Toen je dan ook net geboren was, mocht je vader iedereen bellen van me, maar je naamgenootje wilde ik zelf bellen. Toen ik haar vertelde dat we een dochter hadden gekregen was haar eerste reactie: he shit nee he! Toen ik haar vertelde dat jouw naam met een Y gespeld werd vond ze het wel oké.

In de tussenliggende 16 jaar is heel veel gebeurd. Je werd twee keer grote zus en was teleurgesteld toen ik je vertelde dat je kleine broertje de laatste zou zijn. Ik had van m’n gynaecoloog gehoord dat ik voorlopig beter geen kinderen meer kon krijgen omdat het te zwaar zou zijn. De verwondering op je gezicht en in je stem toen ik je drie maanden geleden vertelde dat je toch nog een keer grote zus zou worden, spraken boekdelen. Trots als een pauw was je.

Vandaag, 16 jaar geleden, werd ik opnieuw geboren. Dankzij jou. En daar ben ik blij om. Jij hebt van mij gemaakt wat ik nu ben, en wat ik over een paar maanden opnieuw word. Dank je wel lieve dochter, dat je mij mama maakte. Mama van een prachtige dochter op wie ik ontzettend trots ben en van wie ik enorm veel hou. Lieverd, van harte gefeliciteerd met je 16e verjaardag.

10350339_10205294968356951_1205106428578279971_n

Laat een reactie achter