Logopedie & VIB

Afgelopen maandag ben ik met Jan naar logopedie geweest om (wederom) een voortgangstest te laten doen op het gebied van z’n spraak/taal ontwikkeling. Juf maakte zich namelijk zorgen om zijn auditief geheugen en om zijn woordenschat. Deze zou te klein zijn voor zijn leeftijd volgens haar. Ik stapte, toch wel redelijk bezwaard naar binnen bij de logopediste, want stel dat Jan inderdaad gestagneerd was? Maar goed: zowel op het gebied van woordkennis áls op het gebied van zinsopbouw scoorde meneer bovengemiddeld voor zijn leeftijd. Het viel de logopediste alleen wel heel erg op dat Jan een hele korte aandachtsspanne had en met (fysieke) correctie’s goed te begeleiden was bij de testen. (bij fysiek moet je denken aan even de arm vastpakken, je hand op z’n schouder leggen, hem letterlijk dicht bij je houden zodat hij zich op zijn taak concentreert).

Afgelopen dinsdag kwam de dame van de Video Interactie Begeleiding de eerste keer filmen doorspreken met me en de beelden terug laten zien. Het viel mij op dat ze eigenlijk alleen maar complimentjes gaf. Ik hield Jan constant in de gaten, paraat om hem te ‘grijpen’ als hij ervandoor kon of wilde gaan. (dat mislukte twee keer, omdat hij afgeleid werd door iets). Ook viel het haar op dat ik juist heel erg op zijn niveau praatte om dingen uit te leggen (nee Jan, dat is niet de fiets van de postbode, want een postbode heeft oranje fietstassen achterop de fiets).

Samengetrokken conclusie van bovenstaande verhalen is dat Jan binnenkort weer een IQ-test zal ondergaan om uit te vinden wat er nou echt aan de hand is. to be continued … 

Laat een reactie achter